Portret Francesca Vonk

Aangenaam, mijn naam is Francesca Vonk en ik ben freelance User Experience (UX) designer in Hilversum. Als UX designer ontwerp ik gebruikersvriendelijke applicaties en apps. In het ontwerpproces staat de gebruiker altijd centraal. Het is mijn taak om erachter te komen hoe een applicatie hem het beste kan helpen in het uitvoeren van zijn taak. Dat doe ik door tijdens het ontwerpen nauw samen te werken met zowel gebruikers als ontwikkelaars, en door het uitvoeren van bruikbaarheidstesten (usability tests). Dat laatste vind ik overigens een van de leukste aspecten van UX design. De meeste ervaring heb ik met het ontwerpen van expertsystemen, dat zijn systemen voor een specifieke doelgroep, voor mensen die gespecialiseerd zijn in hun functie of taak.

In 2006 heb ik aan de Universiteit van Amsterdam het masterdiploma Human Centered Multimedia behaald. Ik heb since 2009 ervaring in het User Experience vakgebied en dankzij mijn bachelorsdiploma Hogere Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik breed technisch onderlegd. Mensen helpen zit in mijn aard. Meedenken, ingewikkelde vraagstukken binnenstebuiten keren en samen tot een oplossing komen, dat zijn mijn drijfveren. Ik ben creatief, communicatief, een teamspeler en een echt mensen-mens. Ik hou ervan om plezier te hebben met een team omdat ik ervan overtuigd ben dat een vrolijke noot een positieve invloed heeft op de productiviteit en de teamspirit. Ik vorm de bezielende link tussen ontwikkelaars en eindgebruikers.

3742
Days of experience
1042
UI Schetsen en Wires
442
Agile scrum Iteraties
542
Kopjes koffie

UX

RESEARCH

RESEARCH

Een applicatie moet gebruikers ondersteunen in de taak of handeling die zij willen uitvoeren. Daarom moeten we onderzoeken wie onze gebruikers zijn en waarom ze een bepaalde handeling willen uitvoeren.

WORKSHOPS

WORKSHOPS

Tijdens een workshop kunnen de gebruikersbehoeften en de technische kaders in zeer korte tijd helder worden. Ik werk bij voorkeur met een multidisciplinair team bestaande uit gebruikers, stakeholders, front-end- en back-end-ontwikkelaars, functioneel ontwerpers en architecten.

DESIGN

DESIGN

Een ontwerp kan globaal (low fidelity) of meer uitgebreid en gedetailleerd (high fidelity) zijn. Soms is het nodig om een oplossing met behulp van zeer gedetailleerde ontwerpen aan de gebruikers en het ontwikkelteam te presenteren, een andere keer zijn low fidelity-schetsen voldoende. Het belangrijkste is dat alle betrokken een goed beeld krijgen. Als UX designer weet ik precies hoe gedetailleerd ik elk deelprobleem moet presenteren. Daarbij maak ik gebruik van potloodschetsen, wireframes, prototypes en grafische ontwerpen.

USABILITY TESTS

USABILITY TESTS

Om in een vroeg stadium te kunnen bepalen of een voorgestelde oplossing werkelijk positief bijdraagt aan de gebruikerservaring, voer ik bruikbaarheidsonderzoeken (usability tests) uit. Tijdens zo’n test beproeven toekomstige gebruikers een prototype of een versie van een applicatie of site middels een reeks uit te voeren taken. Wist u dat een groep van vijf gebruikers voldoende is om 85% van de grootste pijnpunten te ontdekken? Usability testing is relatief goedkoop en het levert altijd verbeterpunten op.

PRESENTATIONS

PRESENTATIONS

Werken in een team betekent dat de neuzen dezelfde kant op moeten staan. Daarom is het belangrijk om vanaf een vroeg stadium en iteratief met het hele team te spreken over het ontwerp en het bijbehorende doel. Deze presentaties leiden vrijwel altijd tot interessante discussies over de technische haalbaarheid van het project, bovendien geven ze een indicatie van de hoeveelheid werk. In de SCRUM-methodiek valt dit onder het hoofdstukje ‘refinement’. Naast de werkgerelateerde presentaties vertel ik graag over User Experience design zelf. Het is een prachtig vak dat meer aandacht verdient.

TOOLS & WORKFLOW

TOOLS & WORKFLOW

Ik gebruik voornamelijk de volgende tools: Sketch, Axure, Omnigraffle, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe XD, Adobe Comp, Silverback en Final Cut Pro. Sinds mei 2017 ben ik mijn programmeerkennis op het gebied van frontend design aan het opfrissen zodat ik mijn prototypes ook in werkende code kan opleveren. Meer hierover op mijn blog.
In de UX workflow doorloop ik de volgende stappen:

UX workflow

 

CURRICULUM VITAE

Lees uitgebreid over mijn werkervaring in mijn curriculum vitae. 

DOWNLOAD

Portfolio

Rijkswaterstaat – 2016 tot heden

Rijkswaterstaat – 2016 tot heden

Project: IVS Next – Stichting ICTU in samenwerking met Rijks...
Detail
IMPROVE – 2015

IMPROVE – 2015

Sinds 1998 levert Kodision software ter ondersteuning van de...
Detail
Continue Screening – 2015

Continue Screening – 2015

In opdracht van het CIBG, onderdeel van het Ministerie van V...
Detail
ANWB – 2011

ANWB – 2011

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een Nederla...
Detail
CAK – 2009

CAK – 2009

Het CAK heeft een centrale positie in de zorg in Nederland. ...
Detail
UvA Audiogids – 2008

UvA Audiogids – 2008

Het door SenterNovem gefinancierde Project Audiogi...
Detail

Bedankt voor je inzet, de goede samenwerking met de Product Owner van directie Kinderopvang van SZW en de omgang en de kwaliteit van het geleverde werk. In het bijzonder wil ik je bedanken voor je bijdrage aan de verbeteringen voor het ontwerp van de website van het personenregister, dit vanuit de optiek van de gebruikers en in goed overleg met gebruikers.

Maaike van Tuyll – Directeur Kinderopvang

Maaike van Tuyll – Directeur Kinderopvang

Gewerkt aan opdrachten voor


Contact Info

  • info@francescavonk.nl
  • http://www.francescavonk.nl/
  • Hilversum, Nederland